lørdag den 30. maj 2015

Planeten ønsker omstilling. E-waste hvad gør vi ?

Planeten ønsker forandring. Den har det svært med os mennesker, der producerer affald i så stor mængde, at den ikke længere kan klare bearbejdning af vores affald. Det gælder alle typer af vores affald.

Ifølge Jørgen Steen Nielsens bog " Den store omstilling" er vi forbi "the point of no return". Det betyder at for en del metallers vedkommende slutter fundene på et tidspunkt. Derfor er genanvendelse og forenkling vigtigt.

Jeg har besøgt Keshav Parajuly, som arbejder med elektronisk affald på Syddansk Universitet og stillet ham et par spørgsmål vedrørende vores elektroniske affald.

Det blev til en lang og spændende snak.

- Hvor alvorligt ser det ud med vores ressourcer og elektroniske affald ? spørger jeg Keshav 

- I 1990 producerede vi næsten 20 mill. tons elektroniske produkter. Det blev over de næste 10 år fordoblet og i dag er vi tæt på 80 mill. tons produkter. 
Ethvert produkt kommer med en årrække af liv. F.eks. er mobiltelefoner 5 år, køleskabe 10 år osv.
Når livet er færdigt for et produkt bliver det til e-waste, elektronik skrot.

Problemstillingen er ikke kun at vi producerer en masse, men også hvad der sker med det efter
 "livet" er endt for et produkt.

-De store miner i Kina, der henter sjældne metaller arbejder i dag ikke med de samme mængder. Det er klart at beholdningerne er ved at være udtømte.


- Hvor let er det at gøre noget ved e-waste?

- Det er ikke let. Det er en kompliceret sag. 
Når du laver en kage blander du produkter, og når kagen er blandet er det svært at skille den ad igen i mælk, smør, mel og sukker.

-Det er det samme med en computer. Det er meget svært at skille metallerne fuldstændig ad og det kompliceres yderligere at der i dag er 60 typer forskellige materialer i en computer. I de første computere var kun 10 forskellige metaller.

-I jagten på de perfekte produkter anvender man i dag mange komponenter, som vi ikke kendte for 30 år siden. Bedre, smartere, hurtigere, tyndere computere, Iphones, Ipads. Det betyder at produktionen ikke er affaldsvenlig. Der produceres ikke med tanke for miljøet.

-Vi kan løse det, og vi behøver ikke forhindre vækst - men vi skal i alle led gøre det med større omtanke. F.eks. blev de ozon ødelæggende CFC forbindelser opdaget og erstattet af andre forbindelser. Der arbejdes til stadighed på at forbedre disse kemiske forbindelser. Det er også det vi skal gøre med e- waste.

-Hvordan kan vi brugere gøre det bedre ? Hvem venter vi på ? 

- Befolkningens opmærksomhed er meget vigtig.  
- Befolkningen behøver viden om hvad/hvornår/hvordan deres e-waste genanvendes.
- Hvordan kan man undgå at smide 25 kg/pr.år/ indbygger elektronik ud? Indfør deleordninger for elektronisk værktøj og andet som man kun sjældent bruger.
-Når en computer eller andet stadig virker, kan det måske leve videre hos en anden bruger.
- Måske vi venter på en eller anden mirakelkur og måske den kommer, men lige nu er sandheden at det er os alle, der skal være opmærksomme.

Keshav fortsætter med at tale om forenkling af systemer, så affaldet bliver mindre. 

Der vises en løsning med en såkaldt phoneblok. Den vises her i den indledende fase. Der er fundet firmaer til at udvikle den. 

https://www.youtube.com/watch?v=oDAw7vW7H0c

Keshav fortsætter.
- I dag ryger alle køleskabe i shredder, også selvom de virker. Der kan spares meget ved at sortere bedre.

- Hvad er det store emne lige nu ?

- Det kommer an på hvor du er i verden. I Danmark er det hvordan vi genanvender og indsamler de sjældne metaller, som tabes undervejs i både produktion og som affald.
- I Asien og Afrika er det miljøtruslen fra alle de giftige forbindelser der er i elektronisk affald. Der brændes meget af og folk er tæt på de giftige forbindelser. Resultatet er sygdom og miljøforurening.

-Hvad med din forskning - hvordan kan den hjælpe planeten?

Jeg arbejder både med genanvendelse i Danmark og miljøproblemerne i Asien.

I Kathmandu har jeg arbejdet med undersøgelser af den sektor der arbejder med sortering af e- waste under umulige og farlige forhold.

I Danmark arbejder jeg med at øge genanvendelse af flere stoffer og metaller, med at sikre en bedre værdi for genanvendelsesindustrien og hvordan produkter kan designes så de hjælper os til recycling.

Sidst men ikke mindst at hjælpe til en bedre kommunikation og gennemsigtighed i bearbejdning af e-waste.

- Jeg siger tak til dig Keshav for at jeg må komme med alle disse spørgsmål.

Har du lyst til at få Keshav til et foredrag formidler jeg gerne kontakt.







1 kommentar:

  1. Folk burde oplyses om, at de rent faktisk kan tjene penge på deres gamle elektronik og skrot, hvis de sælger det til en skrothandler i København i stedet for bare at smide det ud og forurene. Har selv lige tjent plovmand, da jeg solgte alt mit gamle habengut til http://dkjernogmetal.dk

    Mette

    SvarSlet