mandag den 20. april 2015

Vi sorterer elguld.


Et godt initiativ.

- Jeg kan godt huske dig, siger William.

Han er døv og var tidligere elev på Nyborgskolen, hvor jeg var lærer.
Nu er han elsorteringsekspert.

Han er sammen med 21 andre borgere på ’Værkstedet Skaboeshus`blevet særdeles god til at skille og sortere aflagte computere, mobiltelefoner, servere og bærbare computere.

- I starten gik det langsomt, men nu tømmer vi hurtigt en container med elskrot, forklarer Martin B. Larsen, der er idé-ansvarlig & socialpædagog på projektet’IT-skrot Skaboeshus’ ved CFD, det tidligere Center for Døve.
-Min kollega, Karin, og jeg udvikler hele tiden projektet, og der er masser af udviklingsmuligheder endnu. Karin Skorstengaard er læreruddannet og har mange gode idéer.
 - Det er fantastisk sammen at kunne skabe meningsfuldt arbejde for borgerne og samtidigt kunne gøre en stor indsats for miljøet.

-Vi samarbejder bl. a. med H.J. Hansen, der har kunnet supervisere og vejlede – og har givet projektdeltagerne indsigt i genvinding og miljøhensyn.
-I starten havde vi et par samtaler med ’elretur’, en privat forening, og her opstod der også idéer til at udvikle projektet og i dag har vi et samarbejde med H. J. Hansen, Nyborg Kommune, OUH, mindre firmaer mv. -Vi tjener penge på at sortere og vi gavner miljøet.
F.eks. udløser 55 tons gode motherboards 1 kg. guld. I de 55 tons er der også mange andre værdifulde materialer og metaller.

Mens jeg stod og kiggede på sorteringen, fløj genstandene direkte i den rigtige bakke. 

Det er godt at kende nogen, der sorterer elskrot, for så ved vi, at der faktisk sorteres godt og grundigt.


I Danmark er det kun  halvdelen af vores elskrot der bliver sorteret og genanvendt. Resten forsvinder eller når aldrig til sortering.

Der er flere firmaer der håndterer elektronikaffald. Vi forbrugere må blive bedre til at aflevere alt fra batterier, lyskæder, ure til computere til elsortering.

På disse links kan man få besvaret spørgsmål om genanvendelse og håndtering af elskrot. 

http://www.averhoff.dk/
http://www.hjhansen.dk/
http://www.elretur.dk/default.asp?id=1

For vi skal levere meget mere til sortering.

Tak for jeg måtte besøge eksperterne og ønsker I får endnu mere at lave. I arbejder i sandhed for miljøet.


 








Ingen kommentarer:

Send en kommentar